Direct naar de content
  • 16.6° celsius
  • Zonuren: 2.487 uur
  • 107.715 hectare
  • 7.236.000 hectoliter
  • 4 %

Het wijngebied Apulië is een regio in Zuidoost Italië. Ze vormt de hak van Italië. Het gebied van Apulië bestaat grofweg gezien voor de helft uit heuvels en de andere helft is eigenlijk vlak land. Druiven, granen, vijgen en natuurlijk olijven worden er heel veel verbouwd.
Apulië heeft om en nabij 107.715 hectare wijngaarden. Ze is hiermee de belangrijkste wijnregio van het zuiden in kwantiteit. De ontwikkelingen in Apulië hebben heel lang stil gestaan. De wijnproductie was vrijwel uitsluitend in handen van de coöperaties. Helaas hebben die de aansluiting bij de veranderende markt (minder consumptie van betere wijn) gemist. In hoog tempo zijn deze coöperaties de afgelopen jaren gesloten. Er zijn er nog maar elf over. 

Hun plaats is ingenomen door private ondernemingen. Deze vormen een heel divers geheel van investeerders uit het noorden tot kleine boeren die hun eigen druiven zelf verwerken. Deze nieuwe initiatieven hebben de kwaliteit al veel goed gedaan. En je ziet nu ook de prijzen stijgen. De tijd van de goedkope wijntjes uit Apulië is voorbij. Eindelijk gaan ze ook hier minder, maar veel beter maken.

Typisch voor de wijnbouw in Salento is de alberello (gobelet) groeiwijze. Dat wil zeggen dat de druivenstok er uitziet als een bonzaiboompje. De stok is niet aan een draad gebonden maar staat op zichzelf. In de kroon hangen de druiven. De beste Negroamaro en Primitivo groeit op deze wijze.

Apulië heeft een heel divers landschap, en een aantal autochtone druiven waar we het potentieel nog nauweljks van kennen. Dus het is heel spannend om te zien wat hier de komende jaren gaat gebeuren.

 

 

  • Wit
  • 2016
  • 12,0% vol.
  • Bio
€ 13,95
per fles

Producent:
Polvanera
Druif:
Fiano

  • Wit
  • 2017
  • 12,5% vol.
€ 13,95
per fles

Producent:
Polvanera
Druif:
Bianco d'Alessano

  • Rood
  • 2015
  • 14,5% vol.
  • Bio
€ 15,75
per fles

Producent:
Polvanera
Druif:
Primitivo

  • Rood
  • 2012
  • 16,5% vol.
  • Bio
€ 29,75
per fles

Producent:
Polvanera
Druif:
Primitivo

  • Rood
  • 2013
  • 16,0% vol.
  • Bio
€ 27,50
per fles

Producent:
Polvanera
Druif:
Primitivo

Het wijngebied Apulië is een regio in Zuidoost Italië. Ze vormt de hak van Italië. Het gebied van Apulië bestaat grofweg gezien voor de helft uit heuvels en de andere helft is eigenlijk vlak land. Druiven, granen, vijgen en natuurlijk olijven worden er heel veel verbouwd.
Apulië heeft om en nabij 107.715 hectare wijngaarden. Ze is hiermee de belangrijkste wijnregio van het zuiden in kwantiteit. De ontwikkelingen in Apulië hebben heel lang stil gestaan. De wijnproductie was vrijwel uitsluitend in handen van de coöperaties. Helaas hebben die de aansluiting bij de veranderende markt (minder consumptie van betere wijn) gemist. In hoog tempo zijn deze coöperaties de afgelopen jaren gesloten. Er zijn er nog maar elf over. 

Hun plaats is ingenomen door private ondernemingen. Deze vormen een heel divers geheel van investeerders uit het noorden tot kleine boeren die hun eigen druiven zelf verwerken. Deze nieuwe initiatieven hebben de kwaliteit al veel goed gedaan. En je ziet nu ook de prijzen stijgen. De tijd van de goedkope wijntjes uit Apulië is voorbij. Eindelijk gaan ze ook hier minder, maar veel beter maken.

Typisch voor de wijnbouw in Salento is de alberello (gobelet) groeiwijze. Dat wil zeggen dat de druivenstok er uitziet als een bonzaiboompje. De stok is niet aan een draad gebonden maar staat op zichzelf. In de kroon hangen de druiven. De beste Negroamaro en Primitivo groeit op deze wijze.

Apulië heeft een heel divers landschap, en een aantal autochtone druiven waar we het potentieel nog nauweljks van kennen. Dus het is heel spannend om te zien wat hier de komende jaren gaat gebeuren.

 

 

Apulië produceert voornamelijk rode wijnen. Een van de bekendere druivenrassen in de regio is de Negroamaro. Deze dankt haar naam aan haar dikke schil waar veel tannine en kleur in zit: zwarte bittere. Ze wordt vaak vermengd met Malvasia of Primitivo om haar wat toegankelijker te maken.

Primitivo is waarschijnlijk de bekendste rode druif van Apulië, en nee dat is niet dezelfde druif als de Zinfandel. Ze hebben wel een gezamenlijk neefje in voormalig Joegoslavië. Primitivo is een druif die vroeg rijp is, en tijdens de rijping veel suiker aanmaakt. Ze groiet in Manduria en in Gioia. In Manduria op de karakteristieke rode grond. Ze geeft een volle wijn met kers, leer en chocola, hoog alcohol en met weinig tannine. In de bergen rond Gioia geeft ze wijn met meer zuren, minder alcohol en in plaats van het zoete fruit vooral groen kruiden.

In het noorden van Apulië doet de Uva di Troia opgang. Dit is een moeilijk rijpende druif. Ze geeft wijnen met stevige tannine die behoorlijk wat tijd nodig hebben om op dronk te komen.

In de Apulië vind je verder nog Susumaniello, Montepulciano, Malvasia Nera, Sangiovese, Syrah, Merlot, Aglianico en Cabernet.

Apulië heeft ook witte druiven, maar deze geven meestal geen aansprekende wijn. Eigen druiven zijn de Verdeca en de Bombino bianco. Sinds kort in opkomst de Fiano Minutolo een aromatische druif die het in de Valle d'Itria goed doet. En verder maakt Apulië veel Chardonnay....

Het overgrote deel (90%) van de geproduceerde wijnen wordt verwerkt in bulkwijn of mostconcentraat. 10% van de geproduceerde wijnen komt dus als wijn op de markt, slechts 4% van de totale productie behoort tot “kwaliteitswijn”.

Deel en vertel anderen

Veilig online betalen

U heeft momenteel geen producten in uw winkelwagen. Kijk gerust verder op de site.

Wanneer u een wijn heeft gevonden die u zou willen hebben, dan geeft u een aantal aan en klikt u op de knop: Voeg toe. Uw selectie verschijnt dan in uw winkelwagen.