De blauwe druif primitivo komt vooral voor in Apulië, maar ook in Basilicata vinden we het ras terug. Primitivo is bij uitstek een druif die geschikt is voor warme temperaturen.
In Apulië diende primitivo traditioneel voor bulk- of blendwijn. Na zware tegenslagen in het verleden, te wijten aan de Europese wijncrisis, wint dit ras de laatste jaren gelukkig opnieuw sterk aan waardering, en wordt het door producenten opnieuw aangeplant.
Van primitivo vinden we droge wijnen binnen de appelaties DOC Gioia del Colle (de bakermat van het ras in Apulië) en DOC Primitivo di Manduria. Daarnaast worden ook (licht)zoete en zelfs versterkte wijnen geproduceerd. Deze variëteit heeft namelijk een hoog gehalte aan natuurlijke suikers.
Nog een laatste weetje: in 1967 ontdekte een bezoekende Amerikaanse wetenschapper dat primitivo en de Californische druif zinfandel in feite identiek waren. Na jarenlang wetenschappelijk onderzoek werd ontdekt dat beiden afstammen van de Kroatische druif tribidrag.
Kenmerken
Meest voorkomende wijnstreek: Puglia
Kleur van de schil: donker blauw
Karakteristieken:
vol fruitig, rijp, donker fruit, lage aciditeit
Wijnstijlen:
droge rode wijn
Bewaarkracht:
de lichtste wijnen hooguit 3 jaar na oogstdatum, de beste wijnen tot 10 jaar na oogstdatum
Te drinken bij:
pasta met tomatensaus, rood vlees, gegrild of gebakken
Bekendste herkomstbenamingen:
DOC Primitivo di Manduria / DOC Salice Salentino