Direct naar de content
  • door:
  • 253 keer gelezen

Deze slok had plaats op het terras van Enoteca Centro Storico te Serralunga in de najaarszon van november 2019. Een slok was genoeg, maar we hadden wel een hele fles. Pure luxe! Met de kennis van nu was vorig jaar een en al... Wat gebeurt er dan in zo'n slok? Nou, ineens wist ik precies waar ik naar op zoek was en vooral ook heel zeker dat ik het gevonden had. Ik had nog nooit van Francesco Versio gehoord, maar deze wijn wilde ik ten alle kosten hebben. Een coup de coeur zoals ik eerder alleen met Pietracupa heb gehad.

Francesco komt uit Neive, het hart van de Barbaresco. Na een opleiding tot enoloog in Alba en Torino, heeft hij kort bij een grote cantine sociale gewerkt. In 2011 is hij aan de slag gegaan bij Bruno Giacosa: eerst als keldermeester en daarna als wijnmaker. Namedropping is niet chique, maar op zo'n jonge leeftijd, zonder ervaring voor Giacosa werken is toch een beetje alsof ik omhoog kijk en zie dat Michelangelo's God zijn vinger naar Francesco uitsteekt. Inmiddels is hij wijnmaker bij Oddero.

Gelukkig voor ons bezit de familie Versio zelf twee kleine percelen in de cru: Cura en San Cristofaro van Neive, zodat Francesco ook zijn eigen wijn kan maken. 2013 was het jaar van zijn eerste Barbaresco. Veelzeggend detail: hij verkoopt zijn auto om een houten rijpingsvat aan te schaffen. Omdat hij in 2015 een groot deel van zijn minuscule wijngaarden opnieuw moet beplanten en die jonge stokken geen Barbaresco fruit geven, maakt hij sinds 2018 ook Langhe Nebbiolo. In Dogliani maakt hij een Dolcetto.

Geen enkele gids noemt nog de wijnen van Francesco Versio, desondanks zijn ze chronisch uitverkocht. Deze jongen heeft zoveel talent, dat kon niet lang onopgemerkt blijven. Als 2017 niet zo’n bruut jaar geweest was in Piemonte en 2020 niet zo een – nou laten we daar niet over beginnen, het zit er bijna op - dan had ik waarschijnlijk nooit een deel van zijn productie kunnen bemachtigen!
 

Versio is modern geschoold en zo maakt hij klassieke wijn. Dus klassiek maar niet zwaar op de hand; de wijnen zijn transparant Nebbiolo, zonder opsmuk overbodige extractie of houtgebruik,  heel puur en woest aantrekkelijk. Zo ook de Dolcetto.
 

Dogliani 2019 DOCG

Dogliani ligt op de heuvel net ten zuiden van Monforte halverwege het tussenliggende dal houdt de DOCG Barolo op. Dus heeft Dogliani zich toegelegd op Dolcetto. Waar de meeste Dogliani nogal pretentieus kunnen zijn, maakt Francesco hier juist een heel levendige en luchtige wijn met veel fruit en fijne tannine.

Langhe Nebbiolo 2018 DOC

De druiven van zijn jonge stokken in Neive zijn nog niet op Barbaresco-niveau. Daarom maakt hij Langhe Nebbiolo. Onzin dus om deze wijn met zijn Barbaresco te vergelijken: de Langhe Nebbiolo is gemaakt op easy drinking: fruit en soepelheid in plaats van structuur en complexiteit.

Barbaresco 2017 DOCG

De Barbaresco is waar het allemaal om draait. Ik zal het eerlijk zeggen: 2017 is geen ’16 of ’15 of zelfs ’14 in Barbaresco. Zeventien was met haar hitte en droogte een moeilijk jaar voor iedere wijnmaker, maar nog moeilijker voor iemand die zweert bij precisie en elegantie. Pathetisch dus dat ik bijna moest huilen toen ik ’17 proefde. Maar door het mindere jaar en zijn excuses heen proefde ik gelijk weer die wijn van een jaar eerder op dat terras. Ander jaar, maar onmiskenbaar dezelfde hand, zelfde stijl, bevestiging van die eerste slok. Dit wil ik hebben!

Bestel gelijk!

Van elke etiket heb ik slechts 66 flessen op voorraad. Waanzinnige wijn met een heerlijk snobberig randje: dat jij nu al gedronken hebt waar iedereen het over vijf jaar over zal hebben.Klik hier voor de proefdoos!

 

 

Soms is één slok genoeg

Eerdere nieuwsberichten

Deel en vertel anderen

Veilig online betalen

U heeft momenteel geen producten in uw winkelwagen. Kijk gerust verder op de site.

Wanneer u een wijn heeft gevonden die u zou willen hebben, dan geeft u een aantal aan en klikt u op de knop: Voeg toe. Uw selectie verschijnt dan in uw winkelwagen.