Vorig jaar rond deze tijd was het er ineens: geroezemoes over Palladino, een huis uit Serralunga. Ik kende het niet maar een bezoek was zo geregeld. Het huis bleek niet nieuw maar net zo oud als ik. Geen idee waarom ze zo onder de radar – in ieder geval de mijne – opereerden, want wat ik vond was een zeer goede producent met wijnen van klassieke snit voor een heel goede prijs. Helaas was ik er voor de 2015-oogst te laat bij. Barolo del commune di Serralunga d’Alba 2016Deze Barolo zou je als de instapper kunnen zien maar eigenlijk is dit dé Barolo. Tegenwoordig lijkt het dat ‘cru’ of ‘single vineyard’ je van het is. Ik heb daar zo mijn bedenkingen bij. Van oudsher werden de verschillende cru gemengd om tot de beste wijn te komen. Een beetje fruit uit de ene wijngaard wat kleur uit de andere etc., dat klinkt toch veel aannemelijker dan alles per wijngaard in een fles te stoppen? Barolo Ornato 2016Ornato meet zes hectare, bijna helemaal in bezit van Pio Cesare. Palladino heeft twee kleine stukjes waar zo’n 2000 flessen vanaf komen. Hoewel ik dus niet per sé voor cru botteling ben, heb ik deze wijn toch gekocht, gewoon omdat ik hem heel lekker vind. Ornato toont de ongenaakbare kant van Serralunga: sober, enorm veel kracht, veel, verfijnde tannine, vlezig. Een caleidoscopische neus: sinaasappelzest, rabarber, bloemen, teer, natte aarde, allerhande specerijen. Ik kan er nu al van genieten maar dit is echt een Barolo voor de lange termijn. Barbera Bricco delle Olive 2017Ook deze Barbera is helemaal gemaakt van druiven uit Serralunga en dat merk je. Proef je hem na de Barolo zal je eerste indruk 'Serralunga' zijn en pas daarna realiseer je je dat het geen Nebbiolo kan zijn maar Barbera is. Barbera heeft veel minder tannine, is zachter, ronder en heeft zoeter fruit - dat in deze Barbera wordt ondersteund door een zeer adequate dosis hout. Toch is er één probleem met deze Barbera: ik heb er te weinig van gekocht. ProefdoosKlik hier voor de proefdoos met een fles per etiket tegen de zeer voordelige introductieprijs! |