Direct naar de content
  • door:
  • 180 keer gelezen

Vorig jaar rond deze tijd was het er ineens: geroezemoes over Palladino, een huis uit Serralunga. Ik kende het niet maar een bezoek was zo geregeld. Het huis bleek niet nieuw maar net zo oud als ik. Geen idee waarom ze zo onder de radar – in ieder geval de mijne – opereerden, want wat ik vond was een zeer goede producent met wijnen van klassieke snit voor een heel goede prijs. Helaas was ik er voor de 2015-oogst te laat bij.

Een jaar later dan toch de introductie van Palladino. Het bedrijf is in 1974 gesticht met de aankoop van de cantine en de wijngaarden in Serralunga. Inmiddels wordt het werk gedaan door de derde generatie. De wijnstijl is er niet door veranderd: klassiek maar niet rustiek. In de kelder zie je terug waarom: het hout voor de rijping is – zoals de traditie voorschrijft - groot en Slavonisch. Voor de vergisting wordt wel roestvrijstaal gebruikt, waardoor dit proces beter gecontroleerd kan worden. Palladino heeft een ontspannen stijl die de van zichzelf zo aardse en machtige Serralunga-wijnen heel comfortabel maakt.

Ik drie wijnen gekozen om mee te beginnen, allemaal van wijngaarden uit Serralunga: twee Barolo en een Barbera. Er zijn in het Barolo-gebied drie dorpen waarvan alle grond geschikt is voor Barolo en Serralunga is er daar één van. Dat ze er toch een Barbera maken neem ik ze echter niet kwalijk.

Barolo del commune di Serralunga d’Alba 2016

Deze Barolo zou je als de instapper kunnen zien maar eigenlijk is dit dé Barolo. Tegenwoordig lijkt het dat ‘cru’ of ‘single vineyard’  je van het is. Ik heb daar zo mijn bedenkingen bij. Van oudsher werden de verschillende cru gemengd om tot de beste wijn te komen. Een beetje fruit uit de ene wijngaard wat kleur uit de andere etc., dat klinkt toch veel aannemelijker dan alles per wijngaard in een fles te stoppen?
Daarom ben ik ook zo blij met deze Barolo Serralunga: hij combineert het beste van verschillende cru die samen het karakter van Serralunga vormen. In de neus een waaier aan geuren van sinaasappelschil, naar rood fruit, tot gedroogde bloemen en specerijen. Serralunga staat voor kracht en machtige tannine-structuur, dat heeft deze wijn beslist, toch is ze al heel toegankelijk. Dat 2016 het perfecte jaar is zal zeker helpen. De perfect geslepen tannine, de mooie zuren en schitterend fruit, maken dat deze Barolo nu al heel lekker drinkt.

Barolo Ornato 2016

Ornato meet zes hectare, bijna helemaal in bezit van Pio Cesare. Palladino heeft twee kleine stukjes waar zo’n 2000 flessen vanaf komen. Hoewel ik dus niet per sé voor cru botteling ben, heb ik deze wijn toch gekocht, gewoon omdat ik hem heel lekker vind. Ornato toont de ongenaakbare kant van Serralunga: sober, enorm veel kracht, veel, verfijnde tannine, vlezig. Een caleidoscopische neus: sinaasappelzest, rabarber, bloemen, teer, natte aarde, allerhande specerijen. Ik kan er nu al van genieten maar dit is echt een Barolo voor de lange termijn.

Barbera Bricco delle Olive 2017

Ook deze Barbera is helemaal gemaakt van druiven uit Serralunga en dat merk je. Proef je  hem na de Barolo zal je eerste indruk 'Serralunga' zijn en pas daarna realiseer je je dat het geen Nebbiolo kan zijn maar Barbera is. Barbera heeft veel minder tannine, is zachter, ronder en heeft zoeter fruit - dat in deze Barbera wordt ondersteund door een zeer adequate dosis hout. Toch is er één probleem met deze Barbera: ik heb er te weinig van gekocht.

Proefdoos

Klik hier voor de proefdoos met een fles per etiket tegen de zeer voordelige introductieprijs!

 

 

Nieuw: Barolo en Barbera uit Serralunga

Eerdere nieuwsberichten

Deel en vertel anderen

Veilig online betalen

U heeft momenteel geen producten in uw winkelwagen. Kijk gerust verder op de site.

Wanneer u een wijn heeft gevonden die u zou willen hebben, dan geeft u een aantal aan en klikt u op de knop: Voeg toe. Uw selectie verschijnt dan in uw winkelwagen.