Het wijngebied Veneto ligt in het noordoosten van Italië, tussen het Gardameer en Venetië. Het wijngebied in Veneto is al zeer oud. Al in de Romeinse tijd werd hier volop de druiven geteeld voor de wijn.
Misschien komt het omdat Garda de eerste vakantie bestemming voor Noordeuropeanen in Italië was, maar al heel lang genieten de Veneto-wijnen een zekere faam. Deze populariteit heeft in een recent verleden ook geleid tot overproductie en het daarmee samenhangend kwaliteitsverlies. Niet zo heel lang geleden werden de Soave, de Bardolino en de Valpolicella vooral uit tweeliter flessen in goedkope restaurants geschonken. Inmiddels is de situatie geheel gekeerd. Valpolicella heeft waanzinnig veel succes met haar Ripasso en Amarone. Soave worstelt zich langzaam terug als leverancier van heel mooi wit.
En zelfs de wijngebieden aan het Gardameer als Bardolino en Custoza zijn weer in zwang. Zij leveren wijnen met veel fruit niet te veel alcohol die heel veel drinkplezier geven. De stijl die na jaren van blockbusters ineens weer helemaal in is.
Het grootste actuele succes van de Veneto zijn de wijnen uit het gebied rondom Treviso: de Prosecco. Stil, frizzante of spumante, de populariteit van Prosecco is zo groot dat Prosecco inmiddels al een verzamelbegrip lijkt geworden voor mousserende wijnen in het algemeen.
Het wijngebied Veneto heeft om en nabij 74.000 hectare wijngaard. Met haar productie van miljoenen hectoliters wijn behoort Veneto tot een van de grootste producenten van Italië.