Friuli-Venezia Giulia is een wijngebied in het noordoosten van Italie. Friuli-Venezia Giulia heeft om en nabij 18.704 hectare wijngaard.
In Italië waar alle regio's zich beroemen op millenia oude tradities in de wijnbouw, heeft Friuli pas heel recent faam gekregen. Eind jaren zestig heeft zich hier een technologische revolutie afgespeeld die van Friuli in een klap een producent van fris wit maakte. De introductie van temperatuurgecontroleerde gisting in rvs tanks maakte dit mogelijk.
Ook bij de introductie van houtgebruik voor wite wijn liep Friuli voorop in de jaren tachtig. De huidige trend om aardewerken amforen te gebruiken is ook in Friuli ontstaan. Opmerkelijk genoeg grijpen veel producenten de laatste jaren terug op ouderwetse gebruiken, die van voor de rvs. Met name het laten inweken van de schillen van witte druiven voor of zelfs tijdens de gisting is heel erg in zwang.
De beste wijnen uit Friuli zijn vooralsnog de witte. De rode van autochtone druivensorten als Pignolo, Refosco en Schiopettino zijn in opkomst, maar kunnen vooralsnog niet tippen aan het succes van de witte wijnen.
De beste gebieden voor (witte) wijn liggen in de heuvels aan de grens met Slovenië: de Collio en de Colli Orientali del Friuli. Tegen Collio aan ligt de Isonzo. Isonzo is de enige zone uit de vlakte die kan tippen aan de kwaliteit van Collio e Colli Orientali.
De Carso is een heel klein maar zo apart gebied dat het toch een vermelding waard is. De Carso is de strook land die Triëste met de rest van Italië verbindt. IJzerhoudende kalkrots vormt de ondergrond voor druiven als Vitovska, Terano en Malvasia Istriana. Het levert heel minerale wijnen op met een hel eigen smaak.