Het wijngebied Apulië is een regio in Zuidoost Italië. Ze vormt de hak van Italië. Het gebied van Apulië bestaat grofweg gezien voor de helft uit heuvels en de andere helft is eigenlijk vlak land. Druiven, granen, vijgen en natuurlijk olijven worden er heel veel verbouwd.
Apulië heeft om en nabij 107.715 hectare wijngaarden. Ze is hiermee de belangrijkste wijnregio van het zuiden in kwantiteit. De ontwikkelingen in Apulië hebben heel lang stil gestaan. De wijnproductie was vrijwel uitsluitend in handen van de coöperaties. Helaas hebben die de aansluiting bij de veranderende markt (minder consumptie van betere wijn) gemist. In hoog tempo zijn deze coöperaties de afgelopen jaren gesloten. Er zijn er nog maar elf over.
Hun plaats is ingenomen door private ondernemingen. Deze vormen een heel divers geheel van investeerders uit het noorden tot kleine boeren die hun eigen druiven zelf verwerken. Deze nieuwe initiatieven hebben de kwaliteit al veel goed gedaan. En je ziet nu ook de prijzen stijgen. De tijd van de goedkope wijntjes uit Apulië is voorbij. Eindelijk gaan ze ook hier minder, maar veel beter maken.
Typisch voor de wijnbouw in Salento is de alberello (gobelet) groeiwijze. Dat wil zeggen dat de druivenstok er uitziet als een bonzaiboompje. De stok is niet aan een draad gebonden maar staat op zichzelf. In de kroon hangen de druiven. De beste Negroamaro en Primitivo groeit op deze wijze.
Apulië heeft een heel divers landschap, en een aantal autochtone druiven waar we het potentieel nog nauweljks van kennen. Dus het is heel spannend om te zien wat hier de komende jaren gaat gebeuren.