Verdicchio bianco is een wit druivenras uit de Marken, meteen ook het meest aangeplante ras in de regio. Een typische Italiaanse druif waarvan heerlijke goudgele vol fruitige sappige wijnen worden gemaakt met een fragiel bouquet. Het is een heel oud ras, en hoewel het al eeuwen voorkomt in de Marken, is de geboorteplaats heel waarschijnlijk Veneto, van waaruit het dan naar het zuiden is verspreid in de 15de eeuw.
Een heel bekende wijn van deze druif is de verdicchio dei Castelli di Jesi van Torrre PasSeri.
Kenmerken
Meest voorkomende wijnstreek: Marche
Kleur van de schil: groen, doorzichtig lichtgeel
Karakteristieken:
al sinds de 7de eeuw aanwezig in Centraal-Italië; snelle groeier die houdt van een zanderige kalkbodem; resulteert in lichtgele wijnen met een groene schijn; fris en krokant van smaak met een stevige aciditeit en een bittertje in de finale, waardoor de wijn ondersteund wordt naarmate hij veroudert
Wijnstijlen: vol wit, schuimwijn en passito
Bewaarkracht: 5 jaar / 10 jaar
Te drinken bij:
rijke visgerechten voor minerale wijnen die niet op hout gelagerd werden; gebakken en gegrilde vissoorten indien de wijn op hout gevinifieerd en/of gerijpt werd
Bekendste herkomstbenamingen:
Verdicchio dei Castelli di Jesi, Verdicchio di Matelica.