Schiava is een Italiaanse naam die wordt gebruikt om te verwijzen naar verschillende druivensoorten die voorkomen in de regio's Trentino en Alto Adige in Noord-Italië. Het is niet ongebruikelijk dat een groep niet-verwante wijnstokrassen dezelfde naam draagt; bewijs hiervan is gemakkelijk te vinden in verband met de verschillende Malvasia- en Muscat-wijnstokken die overal in de Middellandse Zee te vinden zijn, en zelfs het interessante geval van de vier Bonarda-variëteiten.
Voor een variëteit die wordt geteeld op de kruising tussen de Franse, Italiaanse en Germaanse delen van Europa, hebben Schiava-wijnstokken natuurlijk verschillende synoniemen, wat een toch al verwarrende naam nog ingewikkelder maakt.
Deze zijn meestal gebaseerd op de Germaanse naam "vernatsch" (betekent "volkstaal", en vergelijkbaar met Vernaccia), die aanleiding geeft tot Grauvernatsch (Schiava Grigia), Kleinvernatsch (Schiava Gentile) en Grossvernatsch (Schiava Grossa). Andere synoniemen zijn Frankenthaler Blau en Koelner Blau.
Het ras wordt soms ook gevonden in Duitsland - Württemberg in het bijzonder - waar het het label "Trollinger" draagt. Hier wordt het vaak gemengd met Blaufrankisch (ook bekend als Lemberger) om de relatief unieke, rode Lemberger - Trollinger-blend te geven.
De meeste wijnstokautoriteiten geven "slaaf" aan als de vertaling van "Schiava", hoewel dit in de zin van "Slavisch" in plaats van "tot slaaf gemaakt". Op basis hiervan wordt aangenomen dat de druif van Slavische oorsprong is en werkt volgens het etymologische principe dat is vastgesteld door namen als Croatina, Greco en Calabrese.
Het meest opvallende gebruik van Schiava is als de belangrijkste druif van de Santa Maddalena DOC, waar het lichte, rode wijnen met frisse zuren maakt.
Synoniemen zijn onder meer: Grauvernatsch, Kleinvernatsch, Grossvernatsch, Schiava Grigia, Schiava Gentile, Schiava Grossa, Frankenthaler Blau, Koelner Blau, Trollinger.
Lekker bij: Tirolese canederli (traditionele Alto Adige knoedelsoep met spek), gebakken ham of rijpe pecorino kaas