In het begin van de 20e eeuw beschreef de beroemde Italiaanse ampelograaf Molon Sauvignon als een Franse druivensoort afkomstig uit de Gironde en geteeld in Italië sinds het begin van de 19e eeuw, hoewel de introductie ervan openstaat voor discussie.
Sauvignon Blanc wordt verbouwd in alle regio's van Italië, waar het vaak Sauvignon wordt genoemd. Het wordt gevinifieerd in veel verschillende stijlen. De beste Italina-voorbeelden zijn ongetwijfeld te vinden in de regio's Friuli-Venezia Giulia en Trentino-Alto Adige in Noord-Italië en de regio Toscane in Midden-Italië. In Europa produceren de koele, zonnige subalpiene hellingen van Alto Adige en Friuli in Noord-Italië Sauvignon Blanc van hoge kwaliteit, die wordt gebruikt in melanges met inheemse variëteiten zoals Friulano of op zichzelf.
Kenmerken
Meest voorkomende wijnstreek: Friuli-Venezia Giulia en Trentino-Alto Adige
Kleur van de schil: bleekgeel
Karakteristieken:
wijn gemaakt van Sauvignon ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een frisse afdronk.
Wijnstijlen:
licht aromatisch in de mond fris en zacht
Bewaarkracht:
gelijk drinken tot 5 jaar
Te drinken bij:
als aperitief, bij oesters, schelpjes of vis in het algemeen.
Bekendste herkomstbenamingen: