Sangiovese is het overheersende blauwe druivenras in Toscane. Sangiovese is een echte kameleondruif, die je in verschillende gedaantes kan tegenkomen. Je vindt er zowel droge als zoete stille wijn van, maar dit druivenras levert ook binnen de droge wijnen verschillende smaakstijlen, afhankelijk van de streek en appellatie waarin de druif gekweekt wordt, en van de vinificatiemethode.
Kenmerken
Meest voorkomende wijnstreek: Toscana
Kleur van de schil: Violetkleurig zwart
Karakteristieken:
Vertaling van ‘het bloed van Jupiter’, de belangrijkste Romeinse god; een van de beroemdste en meest aangeplante wijndruiven in heel Italië, net daardoor zijn er veel sub variëteiten; sangiovese houdt van grote temperatuurschommelingen tussen dag en nacht; rijpt erg laat, waardoor er vaak problemen ontstaan bij de oogst; levert wijnen met een matig intense kleur en met typische aroma’s van zwarte kersen en wilde specerijen; hoge aciditeit en stevige tannines; vader van alle grote Toscaanse wijnen
Wijnstijlen: Krachtig rood tot fruitig rosé
Bewaarkracht: tot 20 jaar voor Brunello
Te drinken bij:
Krachtige vleesgerechten en wild met stevige wildsauzen; kruidige stoofschotels; smaakvolle groenteschotels met tomaten en rode pepers
Bekendste herkomstbenamingen:
Brunello di Montalcino, Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano, Morellino di Scansano...