Sagrantino is een typisch Umbrisch blauw ras. Dit oud ras heeft haar bakermat in de regio rond Montefalco. In de jaren zestig was sagrantino bijna uitgestorven.
Twee typische eigenschappen van sagrantino zijn het van nature bijzonder hoog tanninegehalte van de druif, en de hoge graad van polyfenolen, de kleurstoffen in de druif, die de wijnen een heel diepe kleur geven.
Het is niet eenvoudig om topwijn te maken van sagrantino. Enkel wanneer het fruit in de wijngaard een perfecte verzorging krijgt en in optimale rijpheid geplukt wordt, kan je er goede wijn mee maken. Maar onder optimale omstandigheden heb je ook werkelijk een topwijn, die vele maanden houtrijping gemakkelijk kan verdragen en die gerust een tiental jaar kan verouderen in de fles.
Kenmerken
Meest voorkomende wijnstreek: Umbria
Kleur van de schil: zwart-blauw
Karakteristieken:
tanninerijk, krachtig, donker fruit
Wijnstijlen:
krachtige droge of zoete ("passito") rode wijn
Bewaarkracht:
de lichtere wijnen bewaren minimaal 5 jaar na oogstdatum, de beste, meest krachtige wijnen minimaal tot 12 jaar na oogstdatum
Te drinken bij:
droge wijn: rood vlees, gegrild of gebakken / zoete wijn: desserten (met bittere chocolade en/of pruimen)
Bekendste herkomstbenamingen:
DOCG Sagrantino di Montefalco