Ribolla is een witte wijndruivensoort die veel wordt aangeplant in de noordoostelijke Italiaanse provincie Friuli. Het is te vinden in het naburige Slovenië, waar het bekend staat als Rebula.
De wijnen worden vaak gekenmerkt door hun stevige zuurgraad, perzik-, citrus- en appeltonen en een vaag bloemig aromatisch profiel. In Friuli presteert Ribolla Gialla het best in Rosazzo en Colli Orientali, waar het vroeger vooral droge witte wijnen en af en toe mousserende wijnen produceerde.
Het wordt meestal gemaakt als variëteit, maar wordt ook gemengd met variëteiten zoals Pinot Grigio, Friulano en Malvasia. In Slovenië (met name de regio Goriska Brda) staan Rebula-melanges bekend als brisko vino.
Er bestaan twee klonen: Ribolla Verde en Ribolla Gialla. De laatste komt veel vaker voor omdat hij expressiever is dan zijn groene broer of zus. De meeste wijnen met het label Ribolla zijn waarschijnlijker gemaakt van de Ribolla Gialla-kloon.
Lekker bij: gepaneerde scampi's, mosselen, kokkels, spaghetti alla vongole