Pallagrello Nero is een obscure zwarte druivensoort die wordt geteeld in Campania. De oude variëteit, ooit beroemd, heeft de afgelopen decennia een renaissance gehad nadat ze in de 20e eeuw bijna was uitgestorven. Wijnen gemaakt van Pallagrello Nero hebben de aandacht getrokken vanwege hun volle body, zachte tannines en smaakintensiteit.
Men denkt dat de variëteit afkomstig is uit Campanië, maar andere onderzoekers hebben een Griekse oorsprong gesuggereerd. Pallagrello Nero was ooit een favoriet van Ferdinand IV, de Bourbon-koning van Napels en Sicilië, die de variëteit liet planten (samen met zijn broer of zus Pallagrello Bianco) in zijn beroemde "Vigna del Ventaglio".
De phylloxera-epidemie van het einde van de 19e eeuw zou Pallagrello Nero met uitsterven hebben doen bedreigd, maar een lokale druiventeler ontdekte het ras in de jaren negentig en herplantte het een handvol andere producenten volgden.
Pallagrello Nero heeft de neiging om goed aangeschreven wijnen te produceren, waardoor het een toevallige ontdekking is. De wijnstokken produceren kleine druiven met een dikke schil die zorgen voor een intens gearomatiseerde wijn met een redelijk hoog alcoholgehalte en verrassend zachte tannines.
Pallagrello Nero-wijnen vertonen typisch aroma's van zwart fruit, zoals pruimen en bramen, samen met chocolade en wat peperige tonen.
Omdat het succes van Pallagrello Nero in de wijngaard pas vrij recent is, zijn er geen appellations op DOC-niveau die cepagewijnen toestaan. In plaats daarvan moeten producenten de regionale IGT-titel gebruiken: een categorie wijn die is ontworpen om de wijnmaker meer vrijheid te geven.
Lekker bij: gemarineerd wild zwijn, prosciutto, aardappel met rozemarijn en lamsvlees