Nero d’avola is het populairste blauwe druivenras uit Sicilië, en dus met voorsprong de meest aangeplante druif op het eiland. Er zijn drie soorten liefhebbers van deze druif:
- Sommige producenten zweren bij een pure, niet-geblende nero d’avola. Als solozanger vinden we de kruidige (denk aan syrah) maar fruitige nero d’avola in tal van appellaties terug.
- Sommige producenten achten de vaste band met de druif frappato optimaal. De reden hiervoor ligt voor de hand: hoewel frappato delicate wijn geeft, brengt het geparfumeerde florale en zachtfruitige toetsen met zich mee in de aard van gamay, wat een perfecte aanvulling vormt op het wilde karakter van nero d’avola.
- Een laatste groep producenten blenden nero d’avola graag met internationale rassen zoals cabernet sauvignon.
Kenmerken
Meest voorkomende wijnstreek: Sicilia
Kleur van de schil: paars-blauw
Karakteristieken:
krachtig, rijp, (donker) fruitig, medium aciditeit
Wijnstijlen:
droge rode wijn
Bewaarkracht:
de lichtste wijnen hooguit 4 jaar na oogstdatum, de beste wijnen tot 10 jaar na oogstdatum
Te drinken bij:
deegwaren of risotto op basis van tomaten- of vleessaus / wit vlees zonder saus / wit vlees met saus / rood vlees, gegrild of geroosterd, zonder saus
Bekendste herkomstbenamingen:
DOCG Cerasuolo di Vittorio / IGT Sicilia Rosso