Dé aller edelste druif van Italië, en de ambassadeur van de Piemontese wijn, waaruit men onder andere de Barolo, Koning van de Italiaanse wijn.
Nebbiolo is het bekendste blauwe druivenras uit Piëmonte. Reeds begin 14de eeuw werd nebbiolo in geschriften vermeld, waardoor het een van de alleroudste Italiaanse rassen is. Er bestaan momenteel drie verschillende klonen: nebbiolo lampia, nebbiolo michet en nebbiolo bolla. Er bestaat ook nog nebbiolo rosé, maar dat ras is genetisch zo verschillend dat het als een apart ras dient beschouwd te worden.
Qua bodem is nebbiolo een kieskeurige druif. Enkel een kalk/mergelbodem met goede drainage is goed genoeg om het beste uit het ras naar boven te halen. Ook de oriëntatie van de wijngaarden – gericht op het zuid-zuidwesten voor voldoende zonuren – is heel belangrijk, aangezien nebbiolo erg laat en langzaam rijpt.
Soms wordt nebbiolowijnen het verwijt gemaakt dat ze te duur zijn voor wat ze waard zijn, dat ze niet meer dan het resultaat zijn van een hype. Dit dient echter te worden genuanceerd: ook buiten de twee bekende appellaties Barolo en Barbaresco vind je fantastische nebbiolowijnen, voor veel minder geld.
Kenmerken
Meest voorkomende wijnstreek: Piemonte
Kleur van de schil: Grijsblauw
Karakteristieken:
Zijn oorspong ligt in de heuvels van de Langhe en Alba; wordt de keizer van de Italiaanse druivensoorten genoemd; komt onder veel synoniemen voor in diverse regio’s in het noordwesten van Italië; late rijper en zeer gevoelig; goed bestand tegen een vochtig klimaat; erg kieskeurig op gebied van terroir
Wijnstijlen: Krachtig rood
Bewaarkracht: 20 jaar
Te drinken bij:
Diverse mogelijkheden naargelang de vinifi catietechniek: indien op barriques, met gebakken of gegrild rood vlees; indien op foeders, met traag gegaarde vleesgerechten
Bekendste herkomstbenamingen:
Barolo, Barbaresco, Gattinara, Ghemme, Roero, Sforzato di Valtellina