Moscato bianco is een internationaal wit druivenras dat je in heel Italië tegenkomt. Vooral in Valle d’Aosta, Molise en Basilicata – waar de druif als blendpartner gebruikt wordt voor het lokale ras malvasia bianca di basilicata – voelt dit ras zich in zijn sas.
In het zuiden van het land treft men verder ook schitterende zoete muskaatwijnen aan in Basilicata (DOC Moscato del Vulture) en Puglië (DOC Moscato di Trani). In het noorden van het land vinden we de bekendste exemplaren vooral in Toscane (DOC Moscadello di Montalcino) en Lombardije (de rode zoete Moscato di Scanzo).
Kenmerken
Meest voorkomende wijnstreek: Piemonte
Kleur van de schil: goud-geel
Karakteristieken:
volfruitig, floraal, medium zuren
Wijnstijlen:
droge fruitige witte wijn
Bewaarkracht:
als droge spumante geen bewaarkracht / als zoete wijn gemakkelijk 10 jaar na oogstdatum / als versterkte wijn quasi onbeperkt houdbaar
Te drinken bij:
moscato d'asti: als aperitief of bij desserten / stille zoete wijn: bij desserten
Bekendste herkomstbenamingen:
DOCG Moscato d'Asti / DOC Moscato di Pantelleria