Binnen al de Italiaanse druivenrasbesprekingen hoort 'malvasia' eigenlijk niet echt thuis. Malvasia is an sich immers geen afzonderlijk ras maar wel een druivenfamilie. Er bestaan immers vele soorten malvasia - zowel blauwe als witte malvasia - die over de hele Italiaanse laars, in Spanje en zelfs in Griekenland verspreid zijn. Je mag gerust stellen dat malvasia het toonvoorbeeld is van hoe ingewikkeld de Italiaanse druivenwereld wel is. Laten we proberen van wat klaarheid in de chaos te scheppen...
Kenmerken
Kleur van de schil: witte malvasia: groen-geel/goud-geel/rozig geel
Karakteristieken:
witte malvasia: vrij neutrale smaak, krachtig, vol, tikkeltje restsuiker, perfect voor zoete wijn
Wijnstijlen:
witte malvasia: droog, zoet, stille wijn, schuimwijn
Bewaarkracht:
witte malvasia: als droge spumante geen bewaarkracht / als zoete wijn gemakkelijk 20 jaar na oogstdatum
Te drinken bij:
witte malvasia: droge witte wijn: aperitief / vis / pasta / gevogelte - zoete wijn: dessert
Bekendste herkomstbenamingen:
witte malvasia: DOC Collio (Friuli), DOCG Chianti, DOC Frascati, DOC Orvieto