Greco is een witte druivensoort die voornamelijk in Campania in Zuid-Italië wordt geteeld en in het bijzonder wordt geassocieerd met de Greco di Tufo DOCG. De beste wijnen kunnen variëren van fris en kruidig tot vol met tonen van steenfruit.
Greco wordt het meest geteeld in de Campanische provincies Avellino, Benevento, Napoli en Salerno. Naast Greco di Tufo is het ras ook toegestaan in verschillende Campanische DOC's, waaronder Irpinia en Sannio. Het kan tot 50 procent uitmaken van de blend in wijnen van Capri DOC in de baai van Napels. Het wordt ook verbouwd in verschillende provincies van Puglia en in de Campobasso-provincie Molise. Er zijn ook aanplant in Lazio, Toscane en zelfs in Ligurië in het noorden. Het kan deel uitmaken van de blend van Gravina DOC-wijnen op de grens van Puglia en Basilicata.
Kenmerken
Meest voorkomende wijnstreek: Campanië
Kleur van de schil: Grijsgeel, soms bruine spikkels erop
Karakteristieken:
Alomtegenwoordig in het zuiden van Italië met Campanië voorop; compacte trossen; middelmatige groeikracht met late rijping; behoort vanzelfsprekend tot de familie van de greci; groeit niet enkel hier, maar in het hele mediterrane gebied; werd reeds in de 8ste eeuw in het Italiaanse zuiden aangeplant
Wijnstijlen: vol wit
Bewaarkracht: 3 jaar (behalve Greco van Pietracupa, kan ook 10 jaar)
Te drinken bij:
Vooral zeevruchten en vis: rauw indien vinificatie op staal, gebakken indien met houtrijping, kalfsvlees, parelhoen, gevederd wild of bonte salades met vinaigrette
Bekendste herkomstbenamingen:
Fiano di Avellino, Greco di Tufo, Frascati