Glera is de nieuwe officiële naam voor prosecco. De naamswijziging van deze witte druif kent een lange voorgeschiedenis, maar heeft vooral tot doel om misbruiken en verwarring te voorkomen. De benaming ‘prosecco’ mag enkel nog binnen appellaties in Veneto en Friuli gebruikt worden, en bestaat niet langer als druif.
Er zijn twee theorieën over de herkomst van de Prosecco druif. De ene theorie zegt dat de Prosecco druif afkomstig is uit de gemeente Prosecco dat in het wijngebied Friuli-Venezia Giulia ligt. De tweede theorie zegt dat de druif afkomstig is uit de provincie Padua.
Welke van de theorie juist is, laten we in het midden. Wat we wel weten is dat de druif sinds de 19e eeuw volop aanwezig is in het wijngebied Veneto.
De Prosecco druif is perfect voor mousserende wijnen doordat haar structuur licht is, weinig suikers bevat en een hoge aciditeit heeft.
De Prosecco is een laatrijpe druif. Eind oktober is ze volledig gerijpt en klaar om geoogst te worden.
Kenmerken
Meest voorkomende wijnstreek: Veneto
Kleur van de schil: goud-geel
Karakteristieken:
delicate fruitige smaak; droog tot halfzoet
Wijnstijlen:
droge of licht zoete spumante
Bewaarkracht:
geen
Te drinken bij:
aperitief
Bekendste herkomstbenamingen:
DOC Prosecco di Conegliano Valdobbiadene