Freisa

Freisa is een druivensoort met zwarte schil afkomstig uit Piemonte. De druif wordt gebruikt om rode wijnen van verschillende stijlen te maken, van zoet en stil tot droog en sprankelend (zowel frizzante- als spumante-stijlen).

Er zijn twee soorten Freisa bekend: "Freisa piccolo" met kleine druiven en de "Freisa grossa" met grotere druiven. De precieze genetische en taxonomische relatie tussen de twee blijft onduidelijk, maar veel wijnmakers en ampelografen maken onderscheid tussen de twee.

Freisa lijkt een polariserende variëteit te zijn. Het stoot veel beginners af met zijn soms aanmatigende tannines en bittere afdronk, evenals de restsuiker die vaak wordt gebruikt om deze effecten tegen te gaan.

Anderen vinden het een verfrissende en uitdagende variant. Deze verdeeldheid zaaiende eigenschappen komen vooral voor in Freisa Piccolo, vanwege de lagere verhouding sap tot schil/steel/pit van de druiven.

Degenen die houden van zowel zoete brachetto met de geur van aardbeien als van tanninerijke, prikkelbare Nebbiolo, vormen waarschijnlijk de steunpilaar van de Freisa-fans en kunnen zichzelf met recht als echte Piemontese wijnliefhebbers beschouwen.

Hoewel Freisa tegenwoordig minder gebruikelijk is dan andere Piemontese variëteiten zoals rode Barbera of witte Moscato Bianco, was Freisa extreem populair aan het einde van de 19e eeuw, toen het de meest aangeplante variëteit in de provincie Turijn was. Zijn resistentie tegen ziekten en meeldauw maakte hem destijds populair, vooral na de phylloxera.

Freisa wordt op grote schaal verbouwd rond de Monferrato en heeft twee DOC's, Freisa d'Asti (in welke wijnen het 100 procent van de blend uitmaakt) en Freisa di Chieri (90-95 procent).

Kenmerken

Meest voorkomende wijnstreek: Piemonte

Kleur van de schil: zwart blauw

Karakteristieken:
geur van aardbeien, tanninerijk, prikkelbare peperigheid

Wijnstijlen:
droge rode wijn

Bewaarkracht:
de lichtste wijnen zonder houtlagering hebben nauwelijks tot geen bewaarkracht; de beste wijnen tot 10 jaar na oogstdatum

Te drinken bij:
Osso Bucco, Gegrilde eekhoorntjesbrood of andere wilde padestoelen, hertenragout met polenta

Bekendste herkomstbenamingen:
Freisa d'Asti en en Freisa di Chieri DOC's

Synoniemen:
Freisetta, Fresia, Monferrina, Mounfrina, Spannina

Geen producten gevonden...