Erbaluce is een inheemse Italiaanse druivensoort waarover sinds 1606 in Piemonte wordt geschreven. Het wordt gebruikt bij de productie van droge en mousserende wijnen, vooral bekend als passito in de Erbaluce di Caluso DOCG. Lokaal geniet het een goede reputatie voor verse witte wijnen, maar het wordt niet op grote schaal aangeplant buiten het noorden van Piemonte.
De oorsprong van Erbaluce wordt betwist. Arneis en Greco zijn beide genoemd als verwante variëteiten, maar de genetische link is niet overtuigend bewezen.
Zelfs de naam Erbaluce is onderwerp van discussie, sommigen zeggen dat het is vernoemd naar de koperkleur van de trossen in de alpenzon. Andere theorieën beweren dat het is vernoemd naar de godin, Albaluce, die werd geboren op een heuveltop in Caluso en wiens tranen de Erbaluce-wijnstokken ertoe aanzetten om uit de grond te springen.
De sprankelende versie van Erbaluce, "Caluso Spumante", wordt gewaardeerd om zijn frisse en fruitige kenmerken, ondersteund door een sterke zuurgraad en subtiele mineraliteit. Droge wijnen uit Erbaluce hebben een lichte body en doen denken aan knapperige appels.
Tot slot zijn passito-voorbeelden (gemaakt van halfgedroogde druiven) diep gekleurd met intense perzik- en amandelaroma's.
Kenmerken
Meest voorkomende wijnstreek: Piemonte
Kleur van de schil: Grijsgeel, soms bruine spikkels
Karakteristieken:
Het wordt gebruikt bij de productie van droge en mousserende wijnen, vooral bekend als passito in de Erbaluce di Caluso DOCG. Lokaal geniet het een goede reputatie voor verse witte wijnen, maar het wordt niet op grote schaal aangeplant buiten het noorden van Piemonte.
Wijnstijlen: fris, licht, veel smaak stevige zuren
Bewaarkracht: nu drinken maar 5 jaar is niet ongewoon
Te drinken bij:
Anti pasta vleeswaren bijvoorbeeld Bresaola, Perziken gebakken in witte wijn of jonge kazen oa gorgonzola dolce
Bekendste herkomstbenamingen:
Erbaluce di Caluso DOCG
Synoniemen zijn onder meer:
Erbaluce Bianca, Greco Novarese