Dolcetto is een blauw druivenras uit Piëmonte dat ontstond in de Langheheuvels, meer bepaald in Dogliani, net ten zuiden van het Barologebied. Wijnen van dolcetto zijn bijna altijd diep van kleur, medium intens qua boeket, met duidelijk donkere fruittoetsen (blauwe bessen).
De smaak is altijd vrij zacht, met weinig zuren en vooral fruitig zonder harde tannines. De beste, meest geconcentreerde exemplaren – vooral uit de regio rond Alba – kunnen gerust een jaartje of drie verouderen, maar slechts weinig wijnen verbeteren echt met veroudering.
Kenmerken
Meest voorkomende wijnstreek: Piemonte
Kleur van de schil: donker blauw
Karakteristieken:
zachte wijn, medium tannine, medium aciditeit
Wijnstijlen:
droge rode wijn
Bewaarkracht:
maximaal 5 jaar na oogstjaar
Te drinken bij:
antipasti / pasta / wit en rood vlees
Bekendste herkomstbenamingen:
DOC Dolcetto d'Alba / DOC Dolcetto d'Asti