Corvina, de voornaamste druif van Valpolicella, blijkt reeds honderden, zoniet duizenden jaren in de Veronese wijngaarden voor te komen. De eerste geschreven verwijzing naar de druif of de wijn die 'Corvini' werd genoemd, dateert al van 1627, maar de eerste omschrijving van de Corvina Veronese gaat terug tot 1818. In die tijd sprak Pollini van een 'Corvina … gecultiveerd doorheen de hele Valle Pulicella'.
De wijnen zijn zacht en licht en hebben niet veel kleur of tannine. De wijnen zijn daarentegen lekker fruitig en geparfumeerd met aroma's van kersen en bloemen.
Kenmerken
Meest voorkomende wijnstreek: Veneto
Kleur van de schil: paars-blauw
Karakteristieken:
sappig, lichte soepele smaak, fruitig, soepele tannine, medium aciditeit
Wijnstijlen:
lichte droge rode wijn, Amarone-stijl (o.b.v. gedroogde druiven)
Bewaarkracht:
lichte droge versie: geen Amarone-stijl: tot 20 jaar na oogstjaar
Te drinken bij:
lichte droge versie: antipasti / Amarone-stijl: bij krachtig rood vlees / na de maaltijd
Bekendste herkomstbenamingen:
DOC Valpolicella, DOCG Amarone della Valpolicella, DOCG Bardolino Superiore