De allerbekendste druif ter wereld! Misschien ook de geliefdste, veelzijdigste en meest verachte druif. Na de enorme populariteit aan het eind van de jaren tachtig bleef het Anything but chardonnay lang en vogue.
Toch heeft de druif ontegenzeggelijk grote kwaliteit al zal je die in industriële cepage wijnen uit de supermarkt niet vinden. Ze leent zich voor een heel scala aan verschillende wijnen van mousserend, licht fris wit, zwaar eikengerijpt tot aan zelfs zoetige botrytiswijn.
Kenmerken
Meest voorkomende wijnstreek: Valle d’Aosta, Trentino, Zuid-Tirol, Friuli, Veneto, Toscane, de Marken, Umbrië, Lazio, Molise en Puglia.
Kleur van de schil: Goud-geel
Karakteristieken:
subtiel parfum, lage tot medium aciditeit, citrus, amandelbitterheid
Wijnstijlen: droge witte wijn of mousserende (franciacorta)
Bewaarkracht: jong te drinken tot 15 jaar
Te drinken bij:
als aperitief / vette vis / zeevruchten / gevogelte / lichte romige kazen
Bekendste herkomstbenamingen: