Barbera is een enorm populair blauw druivenras uit Piëmonte, en commercieel het belangrijkste van de hele regio. Het ras is evenwel niet zo oud als sommige andere Piëmontese variëteiten. In oude literatuur vinden we zeer weinig sporen terug van deze druif, pas vanaf 1800 duiken er zekere verwijzingen naar barbera op.
Dit leidt tot twee veronderstellingen: ten eerste is barbera waarschijnlijk pas het vrij recente resultaat van een natuurlijk ontstane kruising, en ten tweede is dit ras allicht niet in Piëmonte ontstaan. Allicht zal deze druif via DNA-onderzoek de komende jaren meer informatie van zichzelf vrijgeven.
Qua smaak typeer je barbera het makkelijkst in vergelijking met nebbiolo. Barbera heeft altijd een vrij diepe kleur, heel hoge aciditeit en gematigde tannine, terwijl nebbiolo op deze drie vlakken net het tegenovergestelde is.
Kenmerken
Meest voorkomende wijnstreek: Piemonte
Kleur van de schil: intens blauw
Karakteristieken:
hoge aciditeit, full body karakter, medium tannine
Wijnstijlen:
droge rode wijn
Bewaarkracht:
de krachtigste exemplaren tot maximaal 10 jaar na oogstjaar
Te drinken bij:
antipasti / wit en rood vlees
Bekendste herkomstbenamingen:
DOCG Barbera d'Asti et DOC Barbera d'Alba