De ontdekking van Giampoalo Tabarrini was een combinatie van jeugdig onbenul en inside info. Het jeugdig onbenul bestond eruit dat ik ooit een geweldige Sagrantino gedronken had en dus dacht dat een importeur van Italiaanse wijn absoluut niet zonder zou kunnen. Wist ik veel dat Sagrantino alleen bestond voor mensen met een soortgelijke ervaring en dat dat er maar heel weinig waren, net zoals er maar heel weinig geweldige Sagrantino zijn.
Sabino Loffredo, Pietracupa, wist raad en zo gingen we samen de wijnen van Giampaolo Tabarrini proeven. Giampaolo was er niet bij, die zou ik pas een half jaar later ontmoeten. Helaas leverde dat halve jaar wachten niets op: de prijzen gingen niet naar bedeneden maar omhoog want na het uitkomen van de gidsen in oktober was hij opeens 'the new kid on the block'. Desondanks konden we het eens worden onder het genot van een gebraden gans en een paar jaargangen Sagrantino.
Giampaolo was toen nog jong net als ik en begon net met wijnmaken, maar desondanks was vrij duidelijk dat we hier te maken hadden met een maniakale perfectionist. Over de Franse schrijver Proust gaat het verhaal dat zijn schrijven hem consummeerde: hoe verder hij kwam in de 'Recherche' hoe minder er van hem overbleef. Hetzelfde lijkt Giampaolo te overkomen, hij wordt verteerd door zijn eigen energie, want hoe beter hij erin slaagt zijn Sagrantino – de Grizzleybeer onder de rode wijnen –te dompteren hoe magerder hij wordt.
Helaas is het nog steeds zo dat Sagrantino alleen hen aanspreekt die de magie ervan geproefd hebben. Iedereen die van stevig rood houdt zou zich er aan bloot moeten stellen. Zeker aan de Sagrantino van Tabarrini, want hoe wild ze ook lijkt uiteindelijk bijt hij niet door.
En dat is precies waar Giampaolo’s bedoeling: Sagrantino maken die zijn tannische rijkdom niet verloochent, maar zich er ook niet in verstikt. Zijn magie schuilt erin een monster van alcohol en tannine de elegantie te geven van een ballerino.
Behalve dompteur van de Sagrantino, heeft Giampaolo ook de Trebbiano Spoletino uit de vergetelheid getrokken. Niemand weet precies wat het is, maar de ruim 100 jaar oude stokken die Tabarrini heeft geven een buitengewoon rijke en tijdsbestendige wijn.
Website: Giampaolo Tabarrini