Podere della Civettaja is een piepjong, miniscuul bedrijf dat top Pinot Noir maakt op een voor mij totaal onverwachte plaats: hoog in de Appenijnen boven Arezzo.
De eerste wijn was de 2009. Van 2000 flessen in dat eerste jaar zijn ze nu doorgegroeid naar ruim 6000. Daarmee hebben ze hun beoogde omvang bereikt.
Pinot Noir schijnt hier al heel lang te groeien. Toch heeft La Civettaja haar klonen uit de Bourgogne gehaald. Dat je lekkere Pinot Noir kunt maken in Toscane heeft met de hoogte te maken, op ruim 500 meter is de zomerse hitte niet zo verstikkend als in de lager gelegen wijngaarden.
Vincenzo Tommasi heeft altijd geloofd dat het microklimaat van dit deel van Toscane nabij de grens met Romagna, koud in de winter, zonnig in de zomer, ver van alle vochtige gebieden, de mogelijkheid bood om de teelt van Pinot Nero wijnstokken tot leven te brengen.
En in zijn Podere della Civettaja, in Casentino, start hij zijn project: een Pinot Noir produceren ver van het Bourgondische model, ver van de houtachtige modewijnen, in een poging een precieze identiteit te geven: een berg Pinot Noir.
Biologische en ambachtelijke benadering, spontane fermentaties, afwezigheid van klaring en filtratie. Werken in de wijngaard geïnspireerd door eenvoud en gezond verstand. Het bijzondere terroir van dat deel van Toscane zorgt voor de rest.
Het resultaat is dat de Pinot Noir van Podere della Civettaja een van de meest gewilde Italianen van dit type is.