Palladino bestaat al een heel leven, mijn hele leven want gesticht/gekocht in 1974 van Capellanno. Drie generaties verder hoorde ik voor het eerst en vanaf toen ineens van heel veel verschillende kanten over praten. Tijd om langs te gaan dus.
Wat ik daar proefde was heel overtuigend. Kopen zat er echter niet meer in… Een jaar later kan ik dan toch Palladino introduceren en misschien wel gelijk met de jaargang van het decennium: 2016.
Palladino is Serralunga. De kantine en ook de wijngaarden voor rood liggen binnen de grenzen van de Comune. Serralunga heeft de naam om de stoerste Barolo te geven. De wijnen uit dit dorp hebben wat meer structuur en vaak ook iets langer nodig om los te komen. Verder geven ze het fruit van de Barolo een aardse toon mee. Palladino maakt naast wijn van Nebbiolo een Barbera in Serralunga. Proef deze naast de Barolo en je weet hoe Serralunga smaakt.
Deze Barbera was gelijk een van de mooiste die ik de afgelopen jaren heb geproefd. Naast de Barbera begin ik met twee Barolo. De eerste is volgens klassiek recept gemaakt met de druiven van verschillende cru in Serralunga. De ander is de Ornato, een single vineyard. Ik heb voor Ornato gekozen omdat deze volgens mij het best de koele en aardse kant van Serralunga weergeeft.