Maurizio Alongi kwam vorig jaar uit met zijn eerste eigen wijn: Chianti classico Riserva 2015. De 2016 kreeg gelijk de hoogste waardering van de belangrijkste Italiaanse wijngidsen.(Vini d'Italia en Slow Wine)
Het betreft hier dan ook geen jonge hond die net uit de startblokken komt maar een veteraan die al ruim dertig jaar wijn maakt voor anderen. In 2015 kon hij zijn droom waarmaken met de aankoop van twee oude percelen verscholen in een bos aan het eind van een onbegaanbaar pad.
Sinds de aankoop worden de stokken die gemiddeld zo'n dertig jaar oud zijn biologisch bewerkt. In totaal is het nog geen twee hectare. Hij maakt er één wijn van in heel kleine oplage.
Zoals hij heel voorzichtig is met zijn stokken, is hij ook heel terughoudend in het wijnmaken. Hij wil een zo precies mogelijke interpretatie geven van de wijngaard, vrij spel geven aan de kwaliteit van de druiven.
Het project van Maurizio Alongi is gestart in januari 2015. Na lang onderzoek in de gebieden van Gaiole, Radda en Castellina, op zoek naar een perceel met unieke agronomische en enologische eigenschappen. Tijdens een zonnige wintermiddag botste Maurizio op twee wijngaarden tegenover het gehucht Barbischio in Gaiole.
De twee percelen zijn omgeven door uitgestrekte bossen vol kastanjes en eiken. Er is een grote biodiversiteit aanwezig in de bijna vervallen wijngaarden.
Het middeleeuwse dorp Barbischio en zijn toren vermoedelijk gebouwd in de 10e eeuw, staan
tussen de wijngaarden en geven een unieke sfeer aan het gebied.
De wijngaard van Barbischio bestaat uit twee percelen en vallen volledig in Chianti Classico gebied. De wijngaarden liggen op 435 boven de zeespiegel en op het zuiden gericht.
Naast Sangiovese, staat er Malvasia Nera (die een unieke kleur en ronding geeft) en Canaiolo (die verrijkt de aromatische mix).