Het bedrijf "Le Vigne di Eli" ligt aan de noordkant van de Etna en werd in 2006 opgericht door Marco de Grazia, eigenaar van het gerenommeerde Tenuta delle Terre Nere. Het bedrijf werd opgericht ter ere van zijn dochter Eli destijds, aan wie het zijn naam ontleent, en besteedt ook een deel van de opbrengst aan goede doelen voor het Meyer-kinderziekenhuis in Florence. De etiketten zijn door zijn dochter getekend. Marco de Grazia kocht twee kleine wijngaarden van twee uitzonderlijke crus: Feudo di Mezzo en Moganazzi-Voltasciara. De voortdurende waardering van de wijnen van Le Vigne di Eli heeft geleid tot de selectie van nieuwe deeltjes aan de oostkant van de Etna waaruit een fantastische Etna Bianco wordt geproduceerd.
De wijn wordt gemaakt op en door Tenute delle Tere Nere, maar de druiven komen van aparte wijngaarden. Vooral de wijnen van de Moganazzi-cru, zowel wit als rood vind ik erg goed. Het beste nieuws is echter dat ik eindelijk genoeg van de entry-level Etna Rosso heb kunnen kopen.
De geweldige kwaliteit van de wijnen wordt bevestigd door de vele onderscheidingen die door de jaren heen zijn ontvangen door de beste critici van de internationale wijnsector zoals Robert Parker en James Suckling. Le Vigne di Eli produceert Etna Rosso DOC en Etna Bianco DOC, heerlijke wijnen die de kenmerken weerspiegelen van het vulkanische gebied waarin ze zijn geboren. De labels zijn gemaakt op basis van de tekeningen van zijn dochter, dit maakt ze origineel en perfect in lijn met de bedrijfsfilosofie. In alle wijnen van Marco de Grazia is zijn kenmerkende stijl terug te vinden, dat wil zeggen fijne wijnen, zeer drinkbaar, elegant en fris.