Soms is één slok genoeg. Deze slok had plaats in restaurant Centro Storico te Serralunga waar de kelner zoals altijd beter dan ik zelf wist wat ik wilde drinken. Het was de een slok Barbaresco 2016 van Francesco Versio. Ik had er nog nooit van gehoord. Bleek niet zo vreemd: zijn eerste botteling was uit 2013 waarna hij de helft van zijn toch al heel bescheiden wijngaard opnieuw heeft ingeplant.
Kortom nieuw en heel klein….
Die onbekendheid zal niet lang duren. Na zijn studie heeft Francesco eerst als keldermeester en later wijnmaker bij Bruno Giacosa gewerkt, nu is hij verantwoordelijk voor de wijnen van Oddero. En maakt hij op heel kleine schaal wijn van zijn eigen stokken: Barbaresco, Langhe Nebbiolo en een Dogliani (Dolcetto).
Met de stijl van Giacosa in het achterhoofd verwachten we natuurlijk heel klassieke wijnen. Dat zijn ze in zeker opzicht ook, maar klassiek in een moderne snit. Dat moderne zit ‘m niet in overdreven extractie of houtgebruik, maar in de ongelooflijke zuiverheid en precisie van de aroma’s en hoe lichtvoetig de wijn in de mond voelt.