Emiliano Falsini is een van de beste oenologen van Italië. Helaas gedragen grote oenologen zich vaak als fertiliteitsdokters: al ‘hun’ kinderen lijken op elkaar ter meerder eer en glorie van de schepper. Falsini leek hier geen last van te hebben, want als de wijnen van Fenocchio (Barolo), Tabarrini (Sagrantino), Graci (Etna) iets gemeen hebben, is het dat je niet kunt proeven dat Falsini er een hand in heeft gehad.
In zijn mission statement als oenoloog schrijft hij het een voorrecht te vinden om voor zo veel anderen te mogen werken omdat hij zo alle verschillende grote terroirs van Italië goed heeft leren kennen. En zegt hij: “wijn moet de uitdrukking zijn van de specifieke eigenheid van de plek waar hij vandaan komt; dit vereist in de meeste gevallen juist een aanpak die niet conform is aan de standaard om te komen tot een wijn waarvan de identiteit werkelijk uniek is en waarin elegantie, zuiverheid en herkenbaarheid de boventoon voeren”.
Als specifieke oorsprong voor zijn eigen wijn heeft Falsini de Etna en Bolgheri gekozen. Falsini heeft hier resp. 3.5 en 4 ha gekocht in 2018. In 2019 heeft hij zijn eerste eigen wijnen gemaakt.
De Etna is helemaal niet nieuw voor hem, hij werkt al jaren voor bekende locals als Graci en Russo, ook in Bolgheri is hij consulent bij meerdere bedrijven.
Wat Falsini nu met zijn eigen wijnen brengt is wel nieuw.
Opmerkelijk genoeg was er weer een Toscaan voor nodig om Etna een stap verder te brengen. Marc de Grazia en Franchetti hebben de Etna begin deze eeuw weer op de kaart gezet. En waar deze pioniers misschien het gevoel gehad hebben op de vulkaan te dansen, heeft het toch ruim vijftien jaar geduurd voor er echt gefeest kan worden.
Falsini heeft gevoeld dat er meer mogelijk is, want zijn wijnen schitteren en swingen als nooit een andere wijn op de Etna. Het mooie is dat zijn wijnen voor dit extra drinkplezier helemaal niets opgeven in structuur, diepte of typiciteit.
Vooralsnog maakt hij drie wijnen: een rosé als alternatief op wit, en twee rode wijnen.