Commendatore G.B. Burloto een naam die niet van deze tijd is. Wanneer was die poolexpeditie van de Hertog van Abruzzen nog nieuwswaardig genoeg om er een etiket aan te wijden? Dat vinden we wel op het etiket: 1899. Gian Batista of G.B. voor vrienden, was de eerste om Barolo te bottelen. Destijds zijn tijd ver vooruit.
Zijn achterkleinzoon, Fabio Alessandria, heeft Burlotto bijna weer op de plek die het historisch verdient. Geheel in lijn met de traditie doet hij dat op een manier die niet van deze tijd is. Geen nieuw hout, zestig dagen gisting op de schil… je verwacht een wijn die gemaakt is voor over een eeuwigheid. Maar niets is minder waar. Ik ken geen andere Barolo die zo elegant is, zo rijk geschakeerd in zijn aroma’s, zo transparant, met zoveel diepte en die vooral nu al zoveel drinkplezier geeft. En dat geldt eigenlijk voor alle wijnen van Burlotto: vervoerende neus, wildmakend drinkgenot.
De wijngaarden van Burlotto liggen in Verduno. Als Monvigliero nu nog steeds als een Barolo-cru geldt dan komt dat door Burlotto. Verder hebben ze een wijngaard in Cannubi – de bekende cru in Barolo. Verduno heeft behalve de Monvigliero- wijngaard nog een bijzonderheid: Pelaverga di Verduno. Een handvol boeren verbouwt deze verbastering van de Nebbiolo-druif nog. Ze geeft een lichtgekleurde rode wijn, met intense aroma’s van witte peper, sandelhout en rood fruit. Leuk om eens te proeven en wie weet raakt u eraan verslingerd.
Website: Comm. G.B. Burlotto